Welk matras bij rugklachten?

Rugklachten zijn volksziekte nummer 1 in Nederland. Zo'n 75% van alle Nederlanders heeft ooit rugklachten. Dit leidt niet alleen tot een directe kostenpost van een half miljard per jaar, maar de indirecte kosten, zoals ziektedagen en arbeidsongeschiktheid, worden in Nederland alleen al geschat op 5 miljard!

door Thijs van der Hilst


Welk matras bij rugklachten?


Voor u kunnen rugklachten en de pijn die er vaak mee gepaard gaat een aanslag op uw dagelijkse leven en uw mobiliteit zijn. Een enorm maatschappelijk en medisch probleem dus. In dit artikel wil ik kort ingaan op de relatie tussen rugklachten en uw matras. Want een geschikt matras kan u heel wat bezoeken aan de fysiotherapeut besparen.

Rugpijn kent vele vormen

Behandelen hoeft niet altijd

Rugpijn kan vaak niet duidelijk worden toegeschreven aan één plek, één gewricht of één oorzaak; het gaat om een samenspel van factoren. De rug bestaat uit een complex samenhangsel van structuren, zoals wervels, gewrichten, tussenwervelschijven, banden, spieren en zenuwen. Al deze structuren kunnen bijdragen aan rugpijn. We noemen dit een "aspecifieke lage rugklacht". Op basis van een lichamelijk onderzoek kan vaak worden bepaald in welke van deze structuur (of structuren!) het probleem zit, waarna er een behandelplan kan worden opgesteld door de arts of fysiotherapeut. In veel gevallen is dit echter niet nodig, aangezien 80% van alle aspecifieke rugklachten binnen 3 weken vanzelf weer verdwijnt.

Aandacht voor een goede zit- en slaaphouding helpt rugproblemen herstellen en voorkomen. Meer weten over vormen van rugklachten?

Vormen van rugklachten »

Hoe kies ik het juiste matras bij rugklachten?

En is dat altijd een duur matras?

Helaas bestaat er niet één matras dat alle rugklachten kan laten verdwijnen. Als dat zo was, bestond er maar één matras in de wereld en had de uitvinder de Nobelprijs voor de geneeskunde gewonnen. Daarnaast staat de medische wetenschap niet stil en is de visie op het juiste matras bij rugklachten de laatste jaren ook veranderd.

Vroeger werd vaak een hard matras geadviseerd bij rugklachten. De onderbouwing was hierbij dat bij een te zacht matras de wervels niet goed ondersteund worden en de banden daardoor te veel belast worden gedurende de nacht. Enerzijds klopt deze opvatting wel, maar een te hard matras kan ook weer het tegenover gestelde veroorzaken. Bij de keuze van een matras praten we daarom liever over conformiteit: het vermogen van het matras om zich aan te passen aan de gebruiker en om een zo optimaal mogelijke ondersteuning te bieden aan de wervelkolom gedurende de nacht. Om deze optimale conformiteit te bereiken, moet bij een pocketveer matras het gehele matras op de gebruiker worden afgestemd. Middels een drukpunt-meting kan exact bepaald worden hoe stevig het matras op de verschillende zones moet zijn. Dit zijn echter kostbare matrassen (denk daarbij aan minimaal 1500 euro per matras) en het blijft een momentopname. Aangezien een matras voor minimaal 8 jaar aangeschaft wordt, kan wat op dit moment maatwerk is, over 4 jaar alweer zijn achterhaald.

Traagschuim matras

Het materiaal dat van nature op maat is... en blijft

Beter zou het zijn als het matras zich kan aanpassen aan de gebruiker. Gelukkig bestaat er sinds een kleine 20 jaar het materiaal traagschuim. Het unieke van dit materiaal is dat het zichzelf aanpast aan de druk die het te verdelen heeft. Vergelijk het maar met een pak sneeuw: als je daarop gaat liggen, smelt het lichaam in de sneeuw en ontstaat er een perfecte mal die het lichaam overal evenveel ondersteunt. Dat gebeurt ook bij een goed traagschuim matras. Het matras smelt als het ware om het lichaam, waardoor er een optimale drukverdeling ontstaat. Hierdoor wordt de wervelkolom perfect ondersteund, en kunnen wervels, spieren en banden herstellen. Dat is ook de reden waarom ik als fysiotherapeut ruim 15 jaar geleden een matras heb ontwikkeld dat bestaat uit een bovenlaag van 7 centimeter traagschuim. Deze 7 centimeter garandeert een optimale ondersteuning bij personen tot 125 kg en biedt de perfecte drukverdeling voor het lichaam. Ik beloof niet dat bij gebruik van dit matras alle rugklachten zullen verdwijnen, maar kan wel oprecht zeggen dat er geen beter matras is om te gebruiken bij rugklachten.

Proefslapen

Echt kunnen ervaren wat goed is voor u

Om te bepalen of een matras geschikt is voor u, is het noodzakelijk dat het matras getest kan worden. En met testen bedoel ik niet 4 minuten in een winkel met een spijkerbroek aan, maar echt testen: 14 dagen bij je thuis. Pas dan weet je of een matras echt geschikt is of niet. Vandaar dat ik al bijna 15 jaar werk met het concept van proefslapen. Al onze matrassen worden geleverd met deze unieke proefslaap-14daagse. Bevalt het matras, om welke reden dan ook toch niet, dan wordt deze weer kostenloos opgehaald. Alleen op deze manier weet je zeker dat je een matras aanschaft waar je de komende 8 tot 10 jaar met veel plezier van zult genieten.